Haaruitval

50 tot 100 haren per dag verliezen is normaal. Het haar op het hoofd groeit ongeveer 4 tot 7 jaar en valt daarna uit, dan na een rust fase krijg je weer een nieuwe haar en dit gebeurt ongeveer 20 keer in je leven, dus als er een haar uitvalt komt er in veel gevallen weer een nieuwe voor terug.

De bekendste redenen van haaruitval zijn:
De mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) komt ook voor bij vrouwen. De reden van deze uitval is erfelijkheid en hormonen.
Als het door hormonen komt noemen we het dihydrotestosteron, dan komt er testosteron bij het haarzakje en zorgt dat de levensduur van de haar verkort wordt en het haar uitvalt, je kunt zien aan de haren dat ze eerst dunner worden en daarna uitvallen.

Medicijngebruik, door bepaalde medicijnen kunnen de haarzakje aangetast worden en haaruitval kan het gevolg zijn. Van de volgende medicijnen is bekend dat deze haaruitval kunnen veroorzaken:
-De anticonceptie pil.
-Verschillende soorten antibiotica.
-Antidepressiva.
-Chemotherapie.
-Bètablokkers voor een hoge bloeddruk.

Haarverlies door disbalans, 3 maanden na een ingrijpende gebeurtenis / streng dieet / narcose / hoge koorts, vallen de haren die in de laatste groei fase zitten in 1 keer uit.

Hormoonverandering bij veel vrouwen treedt 4 tot 6 maanden na de bevalling (of na stoppen met borstvoeding) haaruitval op. Een verklaring hiervoor is, dat het oestrogeen spiegel snel daalt, oestrogeen stimuleert de groeifase van het haar, dus daarom heb je tijdens de zwangerschap meer haren en valt het minder uit en na de zwangerschap vermindert de hoeveelheid van dit hormoon plotseling waarbij de groeifase versneld overgaat in de rustfase.

Tekort aan ijzer / zink / eiwit, kan ook haaruitval geven.

En een slechte conditie van de hoofdhuid, vaak het gevolg van een huidziekte, kan ook haaruitval als gevolg hebben.