Huidkanker

Huidkanker komt steeds vaker voor in Nederland, op dit moment krijgt 1 op de 5 mensen in Nederland huidkanker. De verwachting is dat dit zal stijgen tot 1 op de 4.
Per jaar komen er 40.000 nieuwe patiënten bij de dermatoloog met huidkanker. In veel gevallen is het ook zo dat als je huidkanker hebt gehad, er vaak weer nieuwe plekjes komen opzetten, dus het is belangrijk om de huid goed te blijven controleren.

Zon schade is 1 van de belangrijkste risicofactoren en daarbij speelt natuurlijk ook je huidtype een grote rol. Hoe lichter de huid, hoe kwetsbaarder, zo heb je meer kans op huidkanker als je vaak verbrand bent. Dus als je vaak buiten bent en je bent een licht type dan is het belangrijk je huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème. Het zou dan heel goed zijn om in de zomer elke morgen je gezicht, nek en oren in te smeren met een hoge factor.
De huid kan een bepaald aantal zonuren verdragen en daarna gaat de huid beschadigen. En omdat de mensen steeds ouder worden is de kans ook groter op beschadiging. De levensverwachting van kinderen die nu geboren worden is 100 jaar, dus je huid moet nogal wat langer mee dan vroeger toen de mensen 70 werden.

Het is raadzaam als je een plekje ziet wat er onrustig uitziet en wat je niet vertrouwd, even te laten checken.