Hoofdhuid aandoeningen

Er zijn verschillende hoofdhuid aandoeningen die er vaak voor zorgen dat de haren ook worden beschadigd, want als de ondergrond niet gezond is kan een haar ook niet goed groeien, stevig zijn en glanzen. Een paar bekende hoofdhuid problemen zijn:

Eczeem,  dit is een veel voorkomende huidziekte en ontstaat vaak door een combinatie van aanleg en een allergie. Bij eczeem is er sprake van ontsteking van de huid, de verschijnselen van een ontsteking zijn roodheid,zwelling en warm aanvoelen van de huid. Daarnaast zijn er andere typische kenmerken van eczeem waaronder vochtblaasjes, vochtafscheiding, schilfers en kloofjes.
Dan is er ook nog seborroisch eczeem, dit wordt veroorzaakt door een gist. Bij kinderen wordt het berg genoemd, maar er is ook een vorm bij volwassenen. Deze eczeem wordt erger door stress en lage temperatuur en droge lucht. Een milde variant op seborroisch eczeem wordt ook wel roos genoemd.
Psoriasis is een chronische huidziekte. Circa 1 op de 50 mensen heeft deze huidziekte. De normale celdeling van de huid is 4 weken, maar bij psoriasis is dit 4 dagen. De kenmerken van psoriasis zijn witte schilfers, verdikking van de huid en roodheid.
Infecties hier zijn ook verschillende soorten, de ringworm is een bekende, dit is een schimmelinfectie, deze wordt meestal overgedragen door een huisdier. Deze moet tijdig worden behandeld want de aandoening kan kale plekken geven.


Haaruitval
50 tot 100 haren per dag verliezen is normaal. Het haar op het hoofd groeit ongeveer 4 tot 7 jaar en valt daarna uit, dan na een rust fase krijg je weer een nieuwe haar en dit gebeurt ongeveer 20 keer in je leven, dus als er een haar uitvalt komt er in veel gevallen weer een nieuwe voor terug.


De bekendste redenen van haaruitval zijn:
De mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) komt ook voor bij vrouwen. De reden van deze uitval is erfelijkheid en hormonen.
Als het door hormonen komt noemen we het dihydrotestosteron, dan komt er testosteron bij het haarzakje en zorgt dat de levensduur van de haar verkort wordt en het haar uitvalt, je kunt zien aan de haren dat ze eerst dunner worden en daarna uitvallen.


Medicijngebruik, door bepaalde medicijnen kunnen de haarzakje aangetast worden en haaruitval kan het gevolg zijn. Van de volgende medicijnen is bekend dat deze haaruitval kunnen veroorzaken:
-De anticonceptie pil.
-Verschillende soorten antibiotica.
-Antidepressiva.
-Chemotherapie.
-Bètablokkers voor een hoge bloeddruk.

Haarverlies door disbalans, 3 maanden na een ingrijpende gebeurtenis / streng dieet / narcose / hoge koorts, vallen de haren die in de laatste groei fase zitten in 1 keer uit.
Hormoonverandering bij veel vrouwen treedt 4 tot 6 maanden na de bevalling (of na stoppen met borstvoeding)  haaruitval op. Een verklaring hiervoor is, dat het oestrogeen spiegel snel daalt, oestrogeen stimuleert de groeifase van het haar, dus daarom heb je tijdens de zwangerschap meer haren en valt het minder uit en na de zwangerschap vermindert de hoeveelheid van dit hormoon plotseling waarbij de groeifase versneld overgaat in de rustfase.


Tekort aan ijzer / zink / eiwit, kan ook haaruitval geven.
En een slechte conditie van de hoofdhuid, vaak het gevolg van een huidziekte, kan ook haaruitval als gevolg hebben.


Huidkanker
Huidkanker komt steeds vaker voor in Nederland, op dit moment krijgt 1 op de 5 mensen in Nederland huidkanker. De verwachting is dat dit zal stijgen tot 1 op de 4.
Per jaar komen er 80.000 nieuwe patiënten bij de dermatoloog met huidkanker. In veel gevallen is het ook zo dat als je  huidkanker hebt gehad, er vaak weer nieuwe plekjes komen opzetten, dus het is belangrijk om de huid goed te blijven controleren.
Zon schade is 1 van de belangrijkste risicofactoren en daarbij speelt natuurlijk ook je huidtype een grote rol. Hoe lichter de huid, hoe kwetsbaarder, zo heb je meer kans op huidkanker als je vaak verbrand bent. Dus als je vaak buiten bent en je bent een licht type dan is het belangrijk je huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème. Het zou dan heel goed zijn om in de zomer elke morgen je gezicht, nek en oren in te smeren met een hoge factor.
De huid kan een bepaald aantal zonuren verdragen en daarna gaat de huid beschadigen. En omdat de mensen steeds ouder worden is de kans ook groter op beschadiging. De levensverwachting van kinderen die nu geboren worden is 100 jaar, dus je huid moet nogal wat langer mee dan vroeger toen de mensen 70 werden.
Het is raadzaam als je een plekje ziet wat er onrustig uitziet en wat je niet vertrouwd, even te laten checken.